Informasjon fra avd for arbeidsmedisin, Sykehuset i Telemark
Avd. for arbeidsmedisin utfører pasientutredninger med tanke på arbeidsrelaterte årsaker til sykdom, hovedsakelig gjelder dette fysiske-, kjemiske- og biologiske arbeidsmiljøfaktorer. Vi er regionsavdeling for Telemark, Vestfold, Aust- og Vest-Agder og utreder pasienter etter henvisning fra fastleger, bedriftsleger og sykehusleger.
De vanligste sykdommer/tilstander som utredes ved avdelingen er:
- Ulike lungesykdommer som kan skyldes eksponering i yrkeslivet
- Yrkesbetinget kreft
- Løsemiddelskade
- Arbeidsrelaterte hudplager
- Vibrasjonsskade (hånd-arm-vibrasjonssyndrom)
- Andre sykdommer med mistenkt arbeidsrelasjon
Henvisninger elektronisk eller per post til:
Sykehuset Telemark
Avdeling for arbeidsmedisin
Postboks 2900 Kjørbekk
3710 Skien
Vi har samlet litt informasjon om noen arbeidsrelaterte
sykdommer /undersøkelser som kan være relevant for fastleger.
Eksponering for hånd-arm vibrasjoner kan gi sykdom
Eksponering for hånd-arm vibrasjoner er vanlig i arbeidslivet og arbeidstakere kan eksponeres ved bruk av ulike håndholdte vibrerende verktøy som vinkelslipere, borhammere og motorsag. Ved høye nivåer av hånd-arm vibrasjoner er det risiko for å utvikle sekundær Raynaud fenomen (likfingre) og nevrosensoriske symptomer. Sykdombildet kalles hånd-arm vibrasjons syndrom (HAVS). Ved svært høye eksponeringsnivåer skal det kort eksponeringstid til før det gir økt risiko for sykdomsutvikling. Pasientene har ofte også nevrosensoriske symptomer som nummenhet og redusert sensibilitet i fingre, og kan utvikle nevropati i tillegg til Raynauds fenomen. I alvorlige tilfelle kan pasienten tape fingerferdigheter som motorikk og styrke i fingre ved for eksempel redusert pinsettgrep. Tilstanden er vanligere enn antall henvisninger til avdeling for arbeidsmedisin tilsier. HAVS kan, når det er alvorlig, ha stor innvirkning både på pasientens arbeid og fritid. Disse pasientene bør utredes, spesielt med tanke på å forebygge videreutvikling av tilstanden, men også for å få en vurdering av rettigheter dersom det foreligger en yrkessykdom. Det er derfor viktig at disse pasientene henvises til avdeling for arbeidsmedisin med tanke på om eksponering for vibrasjoner kan være årsaken. Raynaud-symptomer og nevrosensoriske symptomer kan imidlertid ha mange årsaker, og er du i tvil om pasienten bør henvises er du velkommen til å ringe avdeling for arbeidsmedisin.
PEF-registreringer i utredning av astma
PEF-registreringer er en enkel undersøkelse med få kontraindikasjoner som har flere bruksområder.
- Undersøkelsen kan brukes til å styre behandling.
- Systematiske PEF registreringer over en periode kan også dokumentere variabel obstruksjon. Det kan være et diagnostisk hjelpemiddel for å stille en astmadiagnose.
- Serieregistrering av PEF over en periode regnes internasjonalt som en svært god metode for å dokumentere arbeidsrelasjon ved astma:
- Undersøkelsesperioden bør gå over 4 uker og skal inkludere både fridager og arbeidsdager. Det er viktig at arbeidsdagene markeres.
- Det kan også være en fordel kort å angi arbeidsoppgaver og om pasienten har fått luftveissymptomer da det kan gi verdifulle informasjon om årsaken ved en eventuell arbeidsrelatert astma.
- Ved hver registrering måles PEF 3 ganger og gjennomsnittet brukes. Det må utføres minst 4 PEF-registreringer daglig, fordelt over hele dagen. Det er imidlertid en fordel at det gjøres hyppigere målinger. Så hyppige PEF-registreringer over tid er strevsomt for pasienten.
- Pasienten må være motivert og få gode instruksjoner og motivasjon fra lege som starter undersøkelsen. Det kreves også at pasienten er i det arbeid som man mistenker er årsaken. Pasienter med alvorlig astma eller anafylaksi som ikke bør eksponeres i arbeid bør heller ikke utføre testen.
Vi anbefaler at fastleger eller bedriftsleger som henviser pasienter med astma til avdeling for arbeidsmedisin, også vurderer om pasienten er aktuell for serieregistrering av PEF og at registreringen startes når henvisningen sendes for å spare tid
PEF-målere kan skrives på resept med refusjon fra NAV. Avdeling for arbeidsmedisin har laget et skjema for registrering av målinger som kan tilsendes og brukes.
Strømgjennomgang
Strømgjennomgang defineres som strøm ledet gjennom en persons kropp, f.eks. fra hånd til hånd, eller hånd til fot. Strøm gjennom f.eks. bare en hånd, eller fra hånd til albue på samme arm, regnes ikke som strømgjennomgang. Ved strømgjennomgang er kroppen en del av strømkretsen, og strømstyrke og strømvei er avgjørende for skadegraden. Selv om det er få ytre tegn til skader, kan det være alvorlige skader av indre organer.
Hva bør kartlegges: Lav- eller høyspenningsulykke, vekselstrøm/likestrøm, strømvei, varighet, hvor mye strøm (Ampere og Volt), opplysninger om fall, desorientering/ bevisstløshet eller funksjonsutfall.
Kriterier for sykehusinnleggelse (minst et av følgende): 1. Høyspentulykke. 2. Lynnedslag. 3. Lavspent strømgjennomgang med sannsynlig strømvei gjennom kroppen. 4. Bevisstløshet/ omtåket etter ulykken. 5. Brannskader. 6. Tegn på nerveskader.
Relevante undersøkelser: Generell status med inspeksjon av hud og muskel-/skjelettsystemet og orienterende nevrologisk undersøkelse inkludert syn og hørsel. Vurder EKG. Pasienter som ikke henvises akutt til sykehus, bør tilsees av lege innen 2-3 dager. Kontroll etter 6 måneder anbefales da de fleste senfølger er manifestert på dette tidspunktet.
En rekke organer kan skades: Hud: Ofte forbrenningsskader, men intakt hud kan dekke betydelig indre skader. Muskel- og skjelettsystemet: Strømutløste sterke muskelkontraksjoner og nedsatt mikrosirkulasjon. Høy temperatur gjennom vev med stor motstand, kan gi betydelige nekroser («indre brannskade»). Sanseapparatet: Hørselsskader og prematur kataraktutvikling kan forekomme. Nervesystemet: Blant annet kan desorientering, kortvarig bevisstløshet, lammelser og sensibilitetsforstyrrelser oppstå. Encephalopati og posttraumatisk stressyndrom er også beskrevet. Avdeling for arbeidsmedisin (tlf. 35 00 31 17) eller Statens arbeidsmiljøinstitutt kan kontaktes ved behov for utredning ved mistanke om senskader.
Har du spørsmål er du velkommen til å ta kontakt med oss:
Telefon: 35 00 31 17 E-post: yma@sthf.no Hjemmeside: www.yma.no eller www.sthf.no/arbeidsmedisin