Covid-19. Tilrettelegging for ansatte i risikogrupper og gravide ansatte ved Sørlandet sykehus

Ingress

Sørlandet sykehus vil ha behov for alt tilgjengelig helsefaglig personell i tiden fremover, og ønsker et godt samarbeid med fastlegene i Agder for å få dette til.

Vi registrerer mye usikkerhet blant våre gravide og ansatte i risikogruppene og vil derfor informere fastlegene om at sykehuset, så langt det er mulig, vil legge til rette for at helsepersonell i risikogruppene og gravide blir skjermet mot smitte, ved at annet helsepersonell utenfor risikogruppen tar prøver av og behandler pasienter med mulig Covid-19 sykdom.  I de enhetene hvor dette ikke er mulig, vil sykehuset vurdere midlertidig omplassering til annet arbeid (se vedlagte retningslinje, og informasjonsskriv til ledere).

Sykehuset jobber for at alle medarbeidere, til enhver tid, skal ha et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, jfr. Arbeidsmiljølovens formålsparagraf.

Når bekymrede pasienter, både i risikogruppene og gravide, tar kontakt med sin fastlege, ber vi dere spørre om mulighetene for tilrettelegging eller omplassering i Sørlandet sykehus HF er sjekket ut, før dere eventuelt vurderer sykemelding.

Sørlandet sykehus har en ordning «Gravid på jobb» hvor gravide har inntil 3 samtaler med leder og jordmor i løpet av svangerskapet. Dette for å trygge våre gravide medarbeidere og gjøre konkrete risikovurderinger.

Dersom dere trenger mer informasjon om mulighetene for tilrettelegging eller omplassering kan Bedriftshelsetjenesten ved IA-rådgiverne Liv Fredriksen, 92058176 eller Trond Seland, 907 77 924 kontaktes.  

 

 

Vedlegg:

  • Retningslinje Koronavirus – Risikogrupper helsepersonell
  • Informasjon til ledere Koronavirus – Gravide medarbeidere

Retningslinje - Koronavirus risikogrupper helsepersonell

 

HENSIKT
Sikre at medarbeidere i risikogrupper for Covid-19 har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø slik at de kan være i jobb.

DEFINISJONER

Folkehelseinstituttet (FHI) definerer følgende risikogrupper

Basert på opplysninger fra utbruddet i Kina, Italia og USA ser det ut til at følgende grupper har høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19:

  • Eldre personer (over 65 år)
  • Voksne personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk.
  • Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig koronavirus-sykdom (covid-19).

Det er særlig eldre personer med risikofaktorer som kan få alvorlig forløp av covid-19-sykdom, og risiko for alvorlig sykdom øker med økende alder og flere risikofaktorer.

Samtidig er det sannsynlig at norske pasienter med kroniske sykdommer som er godt behandlet, ikke har samme forhøyede risiko for alvorlig sykdom. For eksempel vil en pasient med velregulert diabetes uten senkomplikasjoner, ikke antas å ha særlig økt risiko for alvorlig forløp av sykdom.

MÅLGRUPPE

Prosedyren gjelder for alle ansatte ved Sørlandet sykehus.

Det er leders ansvar å gjøre prosedyren kjent og at den følges.

FREMGANGSMÅTE

FHI kommer med generelle råd til personer i risikogruppene, se nærmere: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/risikogrupper

FHI kommer med følgende råd til helsepersonell som selv er i risikogruppe

Helsepersonell med pasientkontakt har risiko for eksponering for koronasmitte fra syke personer som oppsøker helsetjenesten. Anbefalt smittevernutstyr skal benyttes av alt helsepersonell ved mottak og behandling av mistenkt eller sikker covid-19-syk pasient. For helsepersonell med risikofaktor(er) er det anbefalt tilrettelegging slik at annet helsepersonell uten risikofaktorer tar prøver av og behandler personer med mulig covid-19-sykdom.

Helsedirektoratet kommer med følgende råd til arbeidsgivere som har helsepersonell i risikogrupper:

Helsedirektoratet anbefaler arbeidsgivere å forsøke så langt som mulig å skjerme eldre og kronisk syke helsearbeidere mot smitte ved å la yngre og friske håndtere mest mulig av den direkte kontakten med covid – 19 – mistenkte eller bekreftede tilfeller. 

https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/anbefaling-til-arbeidsgivere-om-helsepersonell-med-risiko-for-a-bli-alvorlig-syke-med-covid-19

Det er viktig å tilrettelegge for at også helsepersonell med risikofaktorer kan være i jobb. Ved arbeid der pasientnært arbeid og eksponering for covid – 19 syke pasienter ikke kan unngås, anbefales omplassering til andre arbeidsoppgaver, eller hjemmekontor vurdert ut fra individuell risiko.  Eventuell omplassering til andre oppgaver gjøres i samråd med avdelingsleder, smittevern på sykehuset og eventuelt fastlege. Det er mulig å kontakte smittevern ved behov for å drøfte smitterisiko på telefon 4806 8913.

SSHF anbefaler følgende:

Kan ansatte i risikogruppen jobbe i nærkontakt med smittede/ mulig smittede pasienter?

Selv om medarbeidere er godt beskyttet mot smitte når vernetekniske tiltak er ivaretatt, er det anbefalt at helsepersonell med risikofaktor(er) får tilrettelegging slik at annet helsepersonell, uten risikofaktorer, tar prøver av og behandler personer med mulig covid-19-sykdom. Dersom ansatt i risikogruppen ikke kan gjøre sine vanlige oppgaver, bør det vurderes om den ansatte kan gjøre andre oppgaver, eller jobbe med andre pasientgrupper på samme enhet/avdeling. Dersom dette ikke er mulig bør annen tilrettelegging vurderes. Ta kontakt med nærmeste leder for spørsmål om tilrettelegging. Leder kan ta kontakt med IA rådgivere i Bedriftshelsetjenesten ved Liv Fredriksen og Trond Seland for å få råd og for å vurdere hvilke tilretteleggingsmuligheter/andre arbeidsoppgaver som finnes i SSHF. Det medisinske behovet/ risikoen må være avklart før det tas kontakt.

 

Kan ansatte som har barn/ektefelle i risikogruppe jobbe i nærkontakt med smittede/ mulig smittede pasienter?

SSHF vurderer det slik at ansatte i denne gruppen kan jobbe i nærkontakt med smittede/ mulig smittede pasienter da medarbeidere er godt beskyttet mot smitte når vernetekniske tiltak er ivaretatt.  Ved uttalt engstelse hos medarbeider kan det likevel være fornuftig at annet helsepersonell uten barn/ ektefelle med risikofaktorer tar prøver av og behandler mulig koronasmittede personer, der dette er mulig. Det bør vurderes om den ansatte kan utføre samme eller andre oppgaver på samme avdeling før annen tilrettelegging vurderes. Ta kontakt med nærmeste leder for spørsmål om tilrettelegging. Leder kan ta kontakt med Bedriftshelsetjenesten ved Liv Fredriksen og Trond Seland for å få råd og for å vurdere hvilke tilretteleggingsmuligheter/andre arbeidsoppgaver som finnes i SSHF. Det medisinske behovet/ risikoen må være avklart før det tas kontakt.

 

Kontaktpersoner BHT;

Liv Fredriksen, 920 58 176

Trond Seland, 907 77 924

 

Flere brukerorganisasjoner utvider nå bemanningen til å besvare spørsmål om korona fra personer med kroniske sykdommer per telefon:

  • Diabeteslinjen:                          815 21 948
  • Frivillighetens koronalinje:        23 12 00 80
  • Kreftforeningen:                      21 49 49 21

Veileder - Tilrettelegging for gravide ansatte

 

Folkehelseinstituttet har oppdatert sine anbefalinger mht. gravide helsepersonell.

 

Det er fortsatt lite som tyder på at gravide er særlig utsatt for alvorlig koronavirussykdom, men ut fra et føre-var-prinsipp, bør det legges til rette for at gravid helsepersonell ikke tar prøver av, og behandler personer med mulig covid-19. Vurdert ut fra individuell risiko, anbefaler de også omplassering eller hjemmekontor for gravide ansatte med svangerskapskomplikasjoner eller kroniske sykdommer forbundet med økt risiko for alvorlig forløp av covid-19. Sykemelding er ikke anbefalt med mindre tilrettelegging eller omplassering ikke er mulig.

 

Ledere oppfordres til å legge til rette innenfor egen enhet/avdeling så langt det er mulig. For råd om tilrettelegging, eller omplassering utenfor egen enhet/avdeling kan Bedriftshelsetjenesten ved IA-rådgiverne Liv Fredriksen (tlf. 920 58 176) og Trond Seland (tlf. 907 77 924) kontaktes.