Tarmscreeningsprogrammet i Agder
Starter tarmscreening av 55-åringer i Agder
Det nasjonale screeningprogrammet for tarmkreft har som mål å oppdage tarmkreft tidlig og er et tilbud som gis til innbyggere i Norge fra fylte 55 år. Denne måneden startet programmet i Agder.
Tarmkreft er en av de vanligste krefttypene i landet og over 4000 nordmenn får tarmkreft hvert år. Rundt 1500 dør årlig av sykdommen. Dette tallet kan reduseres gjennom screeningprogrammet.
- Målet med screeningen er å oppdage forstadier til tarmkreft som kan fjernes for å redusere risikoen for kreftutvikling. Vi vil også i noen tilfeller kunne påvise kreft, men da forhåpentligvis i et tidlig stadium som vil gi en bedre prognose for pasienten, sier overlege Audun Hasund ved Gastrolab ved Klinikk for somatikk Kristiansand.
Kreft i tarmen kan være vanskelig å oppdage for den enkelte. Symptomer kommer sent og kan forveksles med vanlige mageplager. Ofte tar det derfor lang tid før man opplever symptomene så store at man oppsøker lege. Fordi den ofte oppdages sent, vil 40% dø som følge av sykdommen innen fem år.
Å få stilt diagnosen tidlig øker derfor muligheten for å bli frisk. Dersom tarmkreft oppdages tidlig vil mer enn 95% overleve, ifølge tarmscreeningprogrammet.
Deltakerne tar testen selv
Screeningmetoden består av en avføringsprøve. Deltakerne får tilsendt informasjon og et prøvesett i posten fra Kreftregisteret og som de selv benytter hjemme. Prøven blir sendt til Ahus for analyse. Dersom laboratoriet finner blod i prøven, blir personen kalt inn til en koloskopiundersøkelse ved sitt lokale sykehus. I Sørlandet sykehus vil undersøkelsene gjøres i Kristiansand.
I en gruppe på 1000 screeningdeltagere som leverer en avføringsprøve, forventes det at 65 vil få påvist blod og bli innkalt til koloskopi. Av de 65 personene som blir undersøkt med koloskopi, vil to kunne få påvist kreft, ifølge tall fra Tarmscreeningprogrammet.
Fastleger en viktig støtte
Fastlegen er ikke direkte involvert i screeningprogrammet, men enkelte screeningdeltagere kan komme til å be om hjelp fra fastlegen for å kunne ta et godt informert valg om deltagelse i Tarmscreeningprogrammet.
Du kan lese mer om fordeler og ulemper ved å delta i programmet på Kreftregisterets nettsider:
https://www.kreftregisteret.no/screening/tarmscreening/invitert-til-screening/fordeler-og-ulemper/
Fastlegen får epikrise fra en eventuell koloskopiundersøkelse, men ikke svaret på avføringstesten. Den viktigste rollen til fastlegen i Tarmscreeningprogrammet blir å være en rådgiver for den enkelte deltager ved spørsmål.
Screening er undersøkelse av presumptivt friske mennesker. Dersom en pasient har symptomer fra mage-/tarmtraktus, skal vedkommende ikke vente på innkalling til screening, men utredes og eventuelt henvises til videre undersøkelse på vanlig måte.
Mer informasjon til fastleger
Kreftregisteret har utarbeidet egen informasjon om Tarmscreeningsprogrammet til fastleger:
Tarmscreening.no