Etablering av Trombektomi i Kristiansand
Etablering av Trombektomi i Kristiansand – et stort kvalitetsløft for pasienter med akutt hjerneinfarkt på hele Sørlandet!
Den 14.06.2018 besluttet styret i Helse Sør-Øst at Sørlandet sykehus HF skal etablere et tilbud med mekanisk trombektomi som dagbehandling i 2019 og med full døgndrift fra 2020. Dette er svært gledelig og en stor forbedring i tilbudet for Sørlandets befolkning. Styret i SSHF vedtok 27.06.2018 at tilbudet skal etableres ved sykehuset i Kristiansand med oppstart av dagbehandling 01.01.19 og døgndrift 01.01.20.
Trombektomi, ofte omtalt som trombefisking, er en svært effektiv behandling av hjerneinfarkt som skyldes tilstopping av en av de store blodårene til hjernen. Man går inn i lysken med et tynt kateter og fører det opp til blodproppen. Så fjernes proppen med spesialutstyr i kateteret. Effekten er svært tidsavhengig. Jo tidligere behandling, jo mindre skade. For pasienten kan tiden som går før proppen fjernes avgjøre om han eller hun får varige lammelser eller tap av språk. På grunn av lang avstand til Oslo har Sørlandets befolkning hittil hatt svært begrenset mulighet til nå rask behandling.
Høyspesialisert behandling – på solid fundament
Å tilby rask, trygg og effektiv trombektomi er en krevende oppgave med mange involverte faggrupper. Det er et høyspesialisert behandlingstilbud som forutsetter et velfungerende slagsenter i bunnen, der alle faggrupper har tilstrekkelig opplæring i akuttbehandling og overvåking av slagpasienter i tråd med faglige anbefalinger. I rapporten Utredning av fremtidig organisering av tilbud om mekanisk trombektomi til pasienter med akutt hjerneinfarkt i Helse Sør-Øst beskrives faglige avhengigheter for etablering av trombektomi: «Det er flere helsepersonellgrupper enn de ansvarlige leger som vil trenge opplæring i MT; Sykepleiere på sengepost, etablering og bemanning av dedikert hjerneovervåkingsstue om dette ikke allerede finnes, personell i akutt mottak, generell radiografer og angioradiografer.»
Organiseringen av trombektomi HSØ legger til grunn den organisering av slagbehandling som allerede var utredet og styrevedtatt (styresak 008-2017). De praktiske modeller for Oslo og HSØ utenfor Oslo er beskrevet i HSØ rapport: Akutt og subakutt behandling av Hjerneslag i HSØ – Sykehus i nettverk. Rapporten er også lagt til grunn i de regionale føringer for utviklingsplaner og i oppdragsdokumentet for 2017. I HF utenfor Oslo skal det være ett slagsenter med hovedansvar for all slagbehandling i HF`et. Dette må blant annet ha egne forsterkede overvåkingssenger og tilgang til MR undersøkelser alle ukens dager. Styret i SSHF vedtok april 2017 at HF slagsenteret er ved SSK.
Implementering i av trombektomi Kristiansand
En arbeidsgruppe ledet av fagdirektøren ferdigstiller nå planen for implementering av dagtilbud 1. januar 2019 og døgntilbud 1. januar 2020. I dette inngår plan for kompetansebygging.
Vi vil ta imot pasienter med hjerneslag og tilby trombolytisk behandling ved alle tre lokasjoner i nettverksamarbeid. Pasienter som først blir innlagt ved SSA eller SSF og som kan være aktuelle for trombektomi, må sikres rask overføring. Det blir viktig å avklare hvordan pasienter fra SSA- og SSF-opptaksområder kan sikres rask tilgang til det mest egnede tilbudet ut fra sin individuelle situasjon inkludert hvor lenge symptomene har vart og hvor omfattende symptomene de er. Inntil vi har fullt tilbud 24/7 ved SSK vil også transport til Oslo eller Stavanger bli vurdert dersom en pasient kan profitere på dette.
Selve prosedyren vil bli utført av intervensjonsradiologer i tett samarbeid med nevrologer og anestesileger. Vi er i den svært gunstige situasjon at en av våre intervensjonsradiologer, Pål Stokkeland, har vært med å bygge opp denne tjenesten tidligere i Stavanger. Før oppstart 1. januar 2019, må alle prosedyrer være klare. Vi samarbeider tett med andre sentere og skreddersyr eksisterende prosedyrer til våre lokaler og vårt personell. Vi sender nøkkelpersonell på hospitering ved store sentere i inn- og utland for å lære. For å sikre hyppig drilling i rutinene, utvikler vi simuleringsøvelser der vi går gjennom hele prosedyren fra ambulanse gjennom akuttmottak og CT lab og helt frem til og med trombektomi.
Martin Weisshaar, avdelingssjef nevrologi
Arnstein Tveiten, seksjonsoverlege nevrologi
Per Engstrand, fagdirektør