Psykiatri (barn og ungdom)

Samtykke til henvisning ABUP

 11.09.2024Versjon 1.1

generelt

Som sikkert kjent for fastleger kan ungdom ≥ 16 år på selvstendig grunnlag samtykke til henvisning til ABUP.

For barn og ungdom ≤ 16 år er hovedregel at foreldre med foreldreansvar skal samtykke før henvisning sendes til ABUP. Dersom det er delt foreldreansvar skal begge foreldre samtykke før henvisning sendes.

Dersom fastlege etter flere henvendelser ikke oppnår kontakt med en av foreldrene kan henvisning sendes på grunnlag av samtykke fra en forelder. I slike tilfeller må det fremkomme av henvisning hvilke forsøk som er gjort for å få avklart samtykke med begge foreldre.

Dersom den ene forelderen nekter å gi sitt samtykke, og du som henviser vurderer at det vil være til skade for barnet å ikke få tilgang til helsehjelp fra ABUP, kan henvisning sendes på grunnlag av samtykke fra en foreldre (unntaksregel). Av henvisning skal det fremkomme hva som er foreldrenes hovedbegrunnelse for å motsette seg henvisning, samt henviserens faglige vurdering (symptomets alvorlighet, omfang funksjonsnedsettelse) for å tilsidesette hovedregel vedrørende samtykke.

 

Når ABUP mottar henvisninger uten samtykke (begrunnet) fra begge foreldre vil inntaksteamet i ABUP på selvstendig grunnlag foreta en vurdering av behov for helsehjelp. ABUP vil innhente informasjon fra begge foreldre og barnet/ungdommen for å avklare om symptomer og funksjonsnedsettelse er av en slik karakter og av et slikt omfang at det vil være til skade dersom barnet/ungdommen ikke gis tilgang til nødvendig helsehjelp. Dersom ABUP vurderer at det foreligger utredning- og behandlingsbehov gis det rett til helsehjelp uten samtykke fra begge foreldre. Foreldre som ikke samtykker opplyses om at vedtaket kan påklages til Statsforvalteren. Hovedregel er at helsehjelp ikke skal igangsettes før klage er behandlet. Også her foreligger det unntaksbestemmelser, men det berøres ikke nærmere her.

 

For at barn skal nyttiggjøre seg behandlingstilbud er det svært viktig at de opplever at begge foreldre tillater kontakt med ABUP og gir barnet/ungdommen” tillatelse” til å benytte tilbudet på sin måte. I tilfeller der henvisning sendes uten samtykke fra begge foreldre oppstår det ofte mistillit til helsetjenesten og unødig belastninger kan påføres barnet/ungdommen som følge av konflikt mellom foreldre. For å redusere grad av mistillit til helsetjenesten er det sentralt at henviser er åpen om sin vurdering og grunnlag for å sende henvisning uten den ene foreldres samtykke. Forelderen som ikke samtykker skal informeres om at ABUP vil innhente informasjon fra begge foreldre og barnet selv, og på selvstendig grunnlag vurderer om helsehjelp skal igangsettes uten samtykke fra begge foreldre.

 

ABUP har forståelse for at det kan oppleves vanskelig å håndtere aktuelle problemstilling for fastlege. ABUP bidrar gjerne som drøftingspartner for fastlege i situasjoner der den ene forelderen ikke samtykker til henvisning, og det er usikkerhet om grunnlaget for å sende henvisning.

 

Inntakskoordinator ved ABUP`S lokasjoner og rådgiver ABUP stab kan kontaktes for drøfting av henvisning

Inntakskoordinator ABUP Kristiansand: tlf 412 03 682

Inntakskoordinator ABUP Arendal: tlf 957 47 249

Inntakskoordinator ABUP Lister: tlf 468 31 297

Rådgiver ABUP Stab: tlf 46 808 224