Psykiatri (voksne)
- Henvisningsstøtte til DPS poliklinikk
- Henvisning ved mistanke om ADHD
- Pasientforløp psykisk helse - generell info
- Henvisning kjønnsinkongruens
- Anbefalinger om samarbeid mellom fastleger og Klinikk for psykisk helse –psykiatri og avhengighetsbehandling (KPH) på Agder
- AAT - Akutt ambulant team i Klinikk for psykisk helse
- Alderspsykiatrisk enhet, Psykiatrisk avdeling, Arendal og Kristiansand
- Etablering av felles henvisningsmottak avtalespesialister og DPS
- Kommunale elektroniske postkasser for henvisninger til psykiske helsetjenester i kommunen.
- Fastlegers håndtering av spiseforstyrrelser
- Helse og arbeid ved DPS Lister
Pasientforløp psykisk helse - generell info
Generelt
Pasientforløp innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling ble lansert høsten 2018, med oppstart 01.01.2019. Hensikten med pakkeforløpene er å sikre brukermedvirkning, strukturere pasientforløpene for å unngå ventetider for utredning, behandling og oppfølging, samt bidra til at forløpene blir mer forutsigbare, både for pasienten og samarbeidende helsepersonell.
Henvisning
Alle pakkeforløp starter og slutter i kommunehelsetjenesten. Som hovedregel vil det være fastlege som henviser og således starter pakkeforløpene. Det er ikke nødvendig å merke henvisningen med pakkeforløp, da alle generelle henvisninger innen psykisk helsevern og TSB automatisk vurderes inn i pakkeforløp. Først når det er snakk om henvisning til spesifikke forløp, henholdsvis psykose, OCD eller spiseforstyrrelser (sistnevnte kun for barn og unge) må det oppgis.
Der pasienten allerede mottar kommunehelsetjenester, er det viktig at denne informasjonen fremkommer i henvisningen, slik at tjenestetilbudet kan koordineres.
Pakkeforløpene skisserer enkelte bør krav til henvisning. Gode henvisninger vil kunne bidra til at riktig rettighetsvurdering og at pasienten får rett prioritet i helsekøen. En god henvisning bidrar og til å gi en mer effektive forløp, både med tanke på utredning og behandling, og bidra til riktig helsehjelp til rett tid.
Det er flott om fastlegen forteller pasienten og ev. pårørende om pakkeforløp. Informasjon tilpasset ulike aldersgrupper, er tilgjengelig på helsenorge.no, på følgende link.
Rettighetsvurdering
Alle henvisninger blir rettighetsvurdert i henhold til lovverk og aktuell prioriteringsveileder. Spesialisthelsetjenesten forholder seg til følgende prioriteringsveiledere:
- Prioriteringsveileder for psykisk helsevern voksne
- Prioriteringsveileder for psykisk helsevern barn og unge
- Prioriteringsveileder for tverrfaglig og spesialisert rusbehandling
Henvisninger rettighetsvurderes på samme måte som tidligere. Det skjer ingen endring i prioriteringsreglene. Det forekommer to unntak her, ved pakkeforløp for henholdsvis psykose og spiseforstyrrelser, hvor tiden fra henvisning er mottatt til første samtale er kortet ned i pakkeforløpene, jf. aktuelle prioriteringsveilederes veiledning.
Forløpskoordinator
For fastlegen er det særlig viktig å notere seg at det innføres forløpskoordinator både innen spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten. Det er forløpskoordinatorene sitt ansvar å sikre koordinering av pasienttilbudet, på tvers av forvaltningsnivåene. Dette vil kunne bidra til mer effektiv oppfølging av behandlingstilbudet til pasienten. I spesialisthelsetjenesten skal forløpskoordinatorene sin kontaktinformasjon være tilgjengelig på nettsidene. Det er opp til den enkelte kommune å organisere og synliggjøre sitt tilbud.
Forløpskoordinator er kontaktpunkt for fastlegen når pasienten er i et pakkeforløp.
Samhandling
Samhandling og samarbeidsmøter som sikrer god kommunikasjon mellom helsepersonell involvert i pasientforløpet er sentralt i alle pakkeforløpene. Dette forutsetter både direkte dialog og oversendelse av skriftlig informasjon.
Det legges opp til at informasjon oversendes fastlegen når behandlingsplan opprettes, ved evalueringspunkter i oppfølgingen og ved vesentlige endringer i pasientforløpet. Vesentlig endring vil være slik som beslutning om videre utredning/behandling, endring i omsorgsnivå og behandlingstilbud. I tillegg ønsker man å tilrettelegge for fleksible rammer for samarbeidsmøter. Det vil si at man vil tilby møter både ved bruk av videokonferanser, telefonsamtaler og faktisk fysiske møte.
Oppsummert:
- Henvisninger sendes som tidligere, til samme mottaksadresse og rettighetsvurderes som før.
- Pakkeforløp det henvises til, oppgis kun når det gjelder OCD, psykose eller spiseforstyrrelser hos barn og unge. Alle pasienter «plasseres» i et pakkeforløp. Gjelder også «arbeid og helse», gravide etc.
- Forløpskoordinator er kontaktperson for fastlegene både i kommunehelsetjenesten og i spesialisthelsetjenesten og skal koordinere tjenestetilbudet for pasienten.
Pakkeforløp er en måte å strukturere og ramme inn tjenestetilbudet på for å sikre kunnskapsbasert utredning og behandling innenfor gitte forløpstider, brukermedvirkning og forløp uten ugrunnet opphold
- Gå til avsnitt
- Generelt