Fødselshjelp og kvinnesykdommer

Anti-D-profylakse til RhD negative gravide i svangerskapsuke 28

 23.05.2023Versjon 0.5

Generelt

Fra 1.9.21 har primærhelsetjenesten overtatt oppgaven med å sette anti-D-profylakse på de aktuelle RhD negative gravide i svangerskapsuke 28, se vedlagt informasjonsskriv fra Helsedirektoratet.

 

Blodbankene i Arendal og Kristiansand mottar prøver fra de gravide og sender svarrapport til rekvirentene om hvilke RhD negative som skal ha antenatal anti-D-profylakse. Fra 1.9.21 settes anti-D-profylaksen på fastlegekontor eller helsestasjon, se informasjonsskrivet fra Helsedirektoratet.

 

Helsekortet for gravide har en rubrikk hvor man kan bekrefte at profylakse er gitt:

Det er viktig at dette feltet fylles ut!

 

Legeforeningens Veileder i fødselshjelp (2020) anbefaler å gi 300 mikrogram anti-D-profylakse: Alloimmunisering mot erytrocytt-antigener (legeforeningen.no).

 

Legeforeningen har forhandlet fram en ordning for refusjon til fastlegene Takst 217e

 

For utfyllende informasjon og veiledning i svangerskap og immunisering, se svangerskapskontroll og immunisering

 

Anskaffelse av profylakse

RHF-ene inngikk avtale med Folkehelseinstituttet 4.11.2020 om innkjøp og distribusjon av profylaksen mot RhD-alloimmunisering til primærhelsetjenesten. Folkehelseinstituttet leverer vaksiner, immunglobuliner og sera til helsestasjoner og legekontor. Bestilling og utsendelse av RhDprofylakse vil skje på samme måten som for disse preparatene.

Profylaksen er et spesifikt humant immunglobulin rettet mot RhD-antigenet på blodlegemene. Legemiddelet er et C-preparat og kan kun rekvireres av lege.

Legekontor og helsestasjoner kan bestille RhD-immuniseringsprofylakse elektronisk i Folkehelseinstituttets nettbutikk for vaksiner. Nettadressen er «vaksinebestilling.fhi.no».

Nettbutikken er også tilgjengelig via Folkehelseinstituttets hjemmeside (fhi.no) under «Smittevern og Vaksine». For å kunne bestille i nettbutikken må man være registrert som kunde. Informasjon

om hvordan man registrerer seg er tilgjengelig fra nettbutikkens startside.

Restholdbarhet ved leveranse er ned mot 1 år. Ved et estimat på behov for under en dose per fastlege per år, anbefales det at fastlegekontoret kun bestiller en dose om gangen når behovet melder seg.

Legekontor og helsestasjoner skal ikke betale for medikamentet eller forsendelsen. Folkehelseinstituttet vil fakturere helseforetakene for dette.