Rehabilitering

Rehabilitering etter benamputasjon

 06.02.2024Versjon 0.2

Generelt

INNLEDNING

Målgruppen er voksne som etter en benamputasjon trenger kompleks rehabilitering og kan nyttiggjøre seg tilbudet gjennom aktiv deltakelse. Målet med rehabiliteringen er at pasienten tilegner seg kunnskap om skaden og dens følgevirkninger, mestrer sin nye livssituasjon og oppnår størst mulig grad av selvstendighet i daglige aktiviteter.

 

Henvisning og vurdering

Søknad til rehabilitering sendes fra avdelingen der pasienten ble amputert. Det tilstrebes direkte overflytting til rehabiliteringsavdeling/institusjon når pasienten er ferdigbehandlet på avdelingen der amputasjonen ble utført.

I noen tilfeller vil det være nødvendig med et opphold i kommunen før pasienten er klar for aktiv rehabilitering og det vil da være sykehjemslege eller fastlege som sender søknad. Det kan være aktuelt med poliklinisk vurdering før innleggelse, for å finne ut om pasienten kan nyttiggjøre seg tilbudet.

 

 

FØR

Det er viktig at rehabiliteringsprosessen starter fra 1. dag etter operasjonen med forbedring av allmenntilstand, god ernæring, generell trening, sårstell og forebygging av komplikasjoner.

 

UNDER

Et tverrfaglig team samarbeider med pasienten og dennes pårørende i rehabiliteringsprosessen. Teamet blir satt sammen av ulike faggrupper etter pasientens behov. Sammen defineres de kortsiktige og langsiktige målene som blir dokumentert i rehabiliteringsplanen. Det er jevnlig målsettingsmøter for å sikre fremgang i prosessen.

 

Utskrivning

Lengden på rehabiliteringsopphold tilpasses individuelt etter skadens omfang og følgevirkninger og varer ca 2-4 uker.

 

ETTER

Rehabilitering etter amputasjon er en lang prosess som fortsetter også etter at pasienten er skrevet ut fra avdelingen. Epikrise sendes fastlege og tverrfaglig rapport sendes etter pasientens samtykke til oppfølgende instanser. Fastlegen eller pasientansvarlig lege under oppholdet kan henvise til videre oppfølging.

Etter rehabiliteringsoppholdet vil pasienten få tilbud om poliklinisk oppfølging der det gis råd og hjelp for videre oppfølging. Dersom pasienten skal bruke protese vil vedkommende trenge oppfølging av ortopedisk verksted resten av livet. De første årene er det vanlig med hyppig justering av protese på grunn av naturlige endringer i vevet i amputasjonsstumpen.

 

Ventetider og velg behandlingssted - helsenorge.no

 

Mer informasjon om tilbudet på SSHF.no

HENVISNINGSSTØTTE

  1. Pasientens diagnose og beskrivelse av hvordan plagene påvirker daglig funksjon knyttet til arbeid, utdanning og fritid (fysisk, psykisk, sosialt).
  2. Oppdatert oversikt over legemidler i bruk.
  3. Opplysninger om trygd- og arbeidsstatus.
  4. Vurder hvorvidt pasienten har behov for tolk.
  5. Hvis aktuelt, gi opplysninger om smittestatus som krever isolasjon på sykehus (f.eks. MRSA, ESBL).
  6. Konkretiser problemstillingen som er bakgrunn for henvisning. Hva er pasientens konkrete mål/motivasjon for rehabilitering. Bestilling om opptrening/rehabilitering er ikke tilstrekkelig.
  7. Hvilke tiltak er prøvd ut lokalt i 1. linjetjenesten?
    Hvilken effekt hadde tiltakene?
    Hvilken egenaktivitet/egentrening gjør pasienten i det daglige?
  8. Har pasienten en individuell plan?
  9. Er pasienten vurdert av spesialist? I så fall vedlegges epikrisen.
  10. Har pasienten tidligere mottatt rehabiliteringsopphold/poliklinikk/dagtilbud i spesialisthelsetjenestene (offentlig / privat) for samme tilstand/diagnose? Dersom ja:
    Hva har lokale oppfølgingsopplegg bestått av i etterkant av rehabiliteringsoppholdet? Hva har tilkommet av nytt funksjonstap?

Epikrise fra siste opphold vedlegges.