Henvisning til Regional Koordinerende Enhet (RKE) i Helse Sør-Øst
Henvisning til Regional Koordinerende Enhet (RKE) i Helse Sør-Øst
Generelt
Henvisninger til Regional koordinerende enhet (RKE) bør sendes elektronisk. Det har imidlertid vært en stor andel feilsendte henvsininger. Derfor er det nå gjort endringer i Norsk Helsenett sitt Adresseregister, for å tydeliggjøre mottaker.
Endring i Adresseregisteret
Regional koordinerende enhet (RKE) i Helse Sør-Øst drives av Sunnaas sykehus, men er en selvstendig henvisningsmottaker. Det er en stor utfordring at henvsininger til RKE i stedet blir sendt til en adresse tilhørende Sunnaas sykehus. På det meste har det dreid seg om opptil 50 % feilsendinger.
For å minske muligheter for feiladressering har man endret benevning i Adresseregisteret ved å tydeliggjøre mottaker bedre. Henvisninger fra fastleger og privatpraktiserende avtalespesialister til private rehabiliteringsinstitusjoner i og utenfor Helse Sør-Øst skal sendes elektronisk til tjenesteadressen «Rehabilitering» RKE – Regional vurderingsenhet for HSØ»
Denne er publisert under Sunnaas sykehus HF i NHN Adresseregister. Ved søk i Adresseregisteret kan du skrive"RKE" for å få opp korrekt adresse og HER id.
Mer informasjon om RKE kan du finne her: https://www.sunnaas.no/regional-koordinerende-enhet
På denne siden er det også beskrevet gjeldende henvisningsrutiner til RKE.
En utarbeidet «Sjekkliste» kan brukes som hevisningsstøtte.
Benytt elektonisk henvisning
Det er også slik at det fortsatt mottas en del papirhenvisninger, noe som ikke er ønsket praksis.
Tidligere var det et henvisningsskjema i papirform som skulle benyttes som vedlegg i henvisninger til RKE, men dette skal ikke lenger benyttes. Dette skjemaet kan tjene som en disposisjon for hva henvisninger til rehabilitering bør inneholde. All nødvendig informasjon skal inkluderes i den elektroniske henvisningen.
HENVISNINGSSTØTTE RKE
Mange henvisninger er i dag mangelfulle både med tanke på hvilke tiltak som har vært forsøkt i kommunen og hvilke mål pasienten har for et rehabiliteringsopphold i spesialisthelsetjenesten.
Formålet med en sjekkliste er å bidra til at henvisningene har riktige og tilstrekkelig informasjon slik at RKE kan gjøre en rettighetsvurdering på bakgrunn av prioriteringsveileder og faglige føringer. Sjekklisten nevner forhold som er av særlig viktighet for vurdering av denne pasientgruppen.
Sjekkliste:
- Diagnose og beskrivelse av diagnosens betydning for daglig funksjon knyttet til arbeid, utdanning og fritid. (Fysisk, psykisk og sosialt).
- Opplysninger om familieforhold, trygd- og arbeidsstatus.
- Pasientens konkrete mål/motivasjon for rehabiliteringen?
- Hvilke tiltak er prøvd ut lokalt i 1. linjetjenesten?
- Hvilken effekt hadde tiltakene?
- Hvilken egenaktivitet/egentrening gjør pasienten i det daglige?
- Har pasienten en individuell plan?
- Er pasienten vurdert av spesialist? I så fall referer relevant epikrise.
- Har pasienten tidligere mottatt rehabiliteringsopphold/poliklinikk/dagtilbud i spesialisthelsetjenestene for samme tilstand/diagnose? Dersom ja:
- Hva har lokale oppfølgingsopplegg bestått av i etterkant av rehabiliteringsoppholdet?
- Hva har tilkommet av nytt funksjonstap?
- Referer epikrise fra siste opphold
Med bakgrunn i prioriteringsveileder er vanligste kriterier for avslag:
- Der henvisningen ikke har et klart formulert mål/hensikt med oppholdet og beskrivelse av hvordan plagene påvirker daglig funksjon.
- Pasienter som henvises for rekonvalesens.
- Hatt gjentatte opphold tidligere og det fremkommer ikke ny problematikk/forverring i tilstand/funksjon i henvisningen.
- Hoveddiagnose er en psykisk lidelse/rus
- Ikke beskrevet oppfølging og tiltak i kommunen.
- Gå til avsnitt
- Generelt