Onkologi - Senter for kreftbehandling

Tilbud Senter for kreftbehandling (SFK)

 02.04.2024Versjon 1.3

generelt

Består av:

  • Kreftpoliklinikk
    • Åpent 08.00 – 15.30. Tlf 38 14 66 00
  • Stråleenhet
    • Åpent 08.00 – 15.30. Tlf 38 14 66 00
  • Lindrende enhet
    • Åpent hele døgnet. Tlf 38 03 86 60

I tillegg er Poliklinikk for blodsykdommer lokalisert til SFK og avdelingen betjener onkologisk poliklinikk i Arendal med lege 4 dager i uka.

Avdelingssjef: Birgit H Skogmo, 40 09 67 82
Enhetsleder sykepleiertjenesten: Marit Bergh, tlf 38 03 86 61

Det er et mål for avdelingen at det ikke skal gå mer enn 14 dager fra henvisning er mottatt til pasienten har fått time. Noen unntak er det fra denne normen, hovedsakelig for pasienter som skal til PDT-behandling. Her er det ikke noen medisinsk grunn for rask behandling. Vi ønsker å ha rask utsending av epikriser og polikliniske notater, vårt interne mål er innen 3 dager.

Poliklinikken
På poliklinikken gis både helbredende og lindrende behandling. Det er først og fremst snakk om cellegiftbehandling, men andre behandlingsformer kan være aktuelle. Vi gir også immunterapi. Poliklinikken vil dessuten ha betydelig aktivitet knyttet til utredning og kontroll av pasienter med kreft og blodsykdommer.

Stråleenheten
Strålebehandling eller stråleterapi er bruk av stråling (røntgenstråler med høy energi) i behandling av kreft. Strålebehandling kan anvendes alene eller i kombinasjon med cellegift. Den kan brukes før en operasjon for å redusere størrelsen på en svulst eller etter operasjon for å redusere risikoen for tilbakefall. Noen blir helt friske ved hjelp av denne behandlingen. For andre er målet å utsette sykdomsutviklingen, og dermed lindre smerter og andre plager som sykdommen forårsaker.

Lindrende enhet
Består av lindrende team, dagavdeling og sengepost. Det tverrfaglige teamet består av lege, sykepleier, ergoterapeut, fysioterapeut og prest. Om nødvendig henter vi inn andre fagfolk, f.eks sosionom eller psykolog.

Målgruppen er kreftpasienter med relativt kort forventet levetid.
Målet med lindrende behandling er at pasientene skal ha best mulig livskvalitet. Gjennom god symptomkontroll, hjelp til mestring, omsorg/trygghet samt avlastning av pårørende ønsker vi å bidra til at målet blir nådd.
Symptomene kan være:

  • Smerter
  • Kvalme
  • Obstipasjon
  • Fatigue
  • Depresjon, angst
  • Åndelig/eksistensiell smerte

Vi vil bidra med tilrettelegging slik at den som ønsker det skal få være mest mulig hjemme.
Lindrende team
Jobber som et bindeledd mellom 1. og 2. linjetjenesten. Teamet drar hjem til pasienten, eller på tilsynsbesøk på sykehus/sykehjem. Vi baserer oss på et nært samarbeid med pasientens fastlege og sykepleier i 1. linjetjenesten.
Vår rådgivende funksjon dekker hele Agder. Tlf 38 03 86 60

 

Sengeposten
Består av 8 senger. Målgruppen er pasienter som har symptombilder som ikke lar seg kontrollere hjemme eller poliklinisk. Legene ved Senter for kreftbehandling inngår i et vaktsamarbeid med enhetens leger. Pasientene har ikke ”åpen retur” til avdelingen, men det tilstrebes en ”åpen linje.” Henvisning hit kan på dagtid gjøres via telefon til en av enhetens 2 leger.

Til Lindrende team er det ønskelig med skriftlig henvisning via lege.