Fysikalsk medisin
Skulderrehabilitering - tverrfaglig utredning og behandling
Generelt
INNLEDNING
Skulderplager er vanlig i befolkningen. Ofte er dette karakterisert som smerte og funksjonsnedsettelse, hovedsakelig i aktiviteter over skulderhøyde
Henvisning og vurdering
Henvisningen blir prioritert av lege som vurderer om pasienten får tilbud om poliklinisk time ved sykehuset eller ikke. Det er et mål om at de fleste pasientene med skulderplager skal få time innen 26 uker etter at henvisningen er mottatt sykehuset.
UTREDNING
Hvis det blir vurdert at pasienten skal bli tilbudt time ved poliklinikken blir det også vurdert behov for supplerende billeddiagnostikk som må foreligge ved konsultasjon. Pasienten blir grundig utredet ved den første polikliniske konsultasjonen hos lege og ved behov blir utredningen gjort tverrfaglig.
Lege/ tverrfaglig team kartlegger også pasientens oppfatninger om egne skulderplager, hva som påvirker smertene og hvilke konsekvenser smertene har i dennes hverdagsliv. Gjennom samtale med pasienten og en grundig klinisk undersøkelse, vil lege/ tverrfaglig team danne seg et bilde av mulige årsaksfaktorer og vedlikeholdene faktorer knyttet til pasientens smerter.
Pasienten blir informert om betydningen av den medisinske vurderingen som gjøres, får kort informasjon om skulderens oppbygning og funksjon og får informasjon og råd om hva som bør gjøres videre.
Dersom vi vurderer det slik at pasienten er motivert og kan nyttiggjøre deg deltagelse i vår skulderrehabilitering, settes vedkommende opp på venteliste for deltagelse.
BEHANDLING
Skulderrehabiliteringen er et tilbud som går over 3 – 6 måneder. Tilbudet inneholder individuell kartlegging og deretter utprøving av tiltak/behandling hos fysio- og ergoterapeut. Vi utarbeider en individuell plan og et individuelt tilpasset treningsprogram som pasienten gjennomfører hjemme. I enkelte tilbud tilbyr vi også undervisningstimer, med mål om økt kunnskap og innsikt i egne plager.
Pasienten får siden tilbud om poliklinisk oppfølging i avdelingen ca. hver fjerde uke med vurdering av status og videre tiltak.
OPPFØLGINg
Pasienten får avslutningssamtale hos lege. Vi sender resyme av avslutningssamtalen, samt konklusjonene fra tverrfaglig rapporter til henvisende instans og fastlege.
HENVISNINGSSTØTTE
Følgende helseopplysninger, i tillegg til vanlig personalia, bør minimum være nedfelt i henvisninger:
-
Symptombeskrivelse og varighet
-
Funn ved klinisk undersøkelse hos henvisende lege
-
Forløp og behandling som eventuelt er gitt samt evt. effekt av denne
-
Resultat av oppdatert bildediagnostikk om slikt foreligger, med opplysning om tid og sted for slik undersøkelse. Bilder vil bli innhentet.
-
Yrkesstatus med eventuell sykmeldingsstatus
-
Sivil/familiær status
-
Motivasjon for tilbakegang til jobb
-
Viktige faste medikamenter
-
Relevante tidligere sykdommer
- Gå til avsnitt
- Generelt
- HENVISNINGSSTØTTE