Revmatologi
Behandling med Aclasta i allmennpraksis
generelt
Aclastainfusjoner hos fastlegene ble vurdert i Medisinsk samhandlingsutvalg våren 2022
Anbefalingene ble som følger:
1. Medisinsk samhandlingsråd anbefaler at prinsippene for aclastainfusjoner følger av «Felles retningslinjer for samarbeid mellom fastlege, sykehus og avtalespesialister» - altså at legen som stiller indikasjonen for behandlingen, er ansvarlig for at behandlingen blir gjennomført
2. Rådet oppfordrer for øvrig til pragmatisk samarbeid mellom SSHF og fastlegene - altså dersom det er ønskelig/hensiktsmessig at fastlegen utfører oppgaven, kan SSHF forespørre pasientens fastlege om vedkommende er villig til dette
Generelt:
Årlige injeksjoner med Aclasta (zoledronsyre) er et godt alternativ for mange osteoporosepasienter. Dosering direkte i blodet gir langt mindre plager fra fordøyelsessystemet enn det som er vanlig ved bisfofonater som gis som tabletter. Hvis forholdene ligger til rette for det, kan infusjonsbehandling med zoledronsyre være et alternativ for pasienter med enten dårlig toleranse for peroral medisinering eller hos dem med dårlig etterlevelse (compliance).
En rekke pasienter får idag Aclastabehandling ved revmatologisk poliklinikk. Det er ingen grunn til at ikke disse pasientene skal kunne motta behandlingen ved fastlegekontoret, såfremt kontoret har en generell Anafylaksi-beredskap. Medikamentet settes intravenøst med konstant infusjonshastighet over minimum 15 minutter, via infusjonssett med ventil. Les for øvrig Felleskatalogtekst angående dosering, kontraindikasjoner og forsiktighetsregler(hypocalcemi, behov for vitamintilskudd med mer), dette er viktig.
En dose Aclasta koster ca 3450 kroner. Når behandlingen gis hos fastlegen, kjøper pasienten medikamentet selv på blå resept eller får det dekket etter bidragsordningen §5.22, og tar med seg medikamentet til legen. Sykehuset får ikke refusjon for medikamentet på samme måte, og behandlingen blir svært kostbar.
Sykehuset oppfordre fastlegene til å tilby denne behandlingen ved eget kontor. Intravenøs infusjon på legekontor kan være upraktisk for mange, men vi vil likevel sterkt anbefale at denne behandlingen skjer utenom sykehuset. Fastleger som kjenner seg usikre på behandling og metode, er selvsagt velkomne til å overvære behandlingen ved vår poliklinikk.
- Gå til avsnitt
- generelt