Rehabilitering

Rehabilitering etter ervervet hjerneskade

 06.02.2024Versjon 0.2

Generelt

Henvisning og vurdering

Hver enkelt søknad om rehabiliteringsopphold vurderes i forhold til forventet nytte av det tverrfaglige tilbudet rehabiliteringsavdelingen kan gi. Fokus rettes bl.a. mot kartlegging for deltagelse i tidligere aktiviteter, og på denne bakgrunn prioriteres ofte pasienter i yrkesfør alder.

Akuttsykehus, fastlege eller spesialist kan henvise pasient til rehabilitering. Henvisningen skal inneholde beskrivelser av områdene i sjekklisten under.

UTREDNING

Pasienter som er klare for rehabilitering rett etter akuttfasen og er medisinsk stabile, blir vurdert fortløpende i tett kontakt med henvisende avdeling. Andre pasienter blir vurdert fortløpende etter kapasitet ved rehabiliteringsavdelingen.

 

BEHANDLING

Behandling foregår i trygge og tilrettelagte omgivelser. Hensikten er å øke selvhjelps-ferdigheter, og fremme uavhengighet, selvstendighet og evne til å mestre egne liv. Lengde på sopphold varierer og er vanligvis begrenset oppad til 3 måneder.

Ved innleggelse vil pasienten møte det tverrfaglige teamet som skal bistå i rehabiliteringen. Det gjennomføres en kartlegging av pasientens helsetilstand, og ut fra den settes det mål for oppholdet og en rehabiliteringsplan utarbeides. Vårt ønske er at pasienten skal bli så selvstendig som mulig ut fra skadens omfang.

I tidligrehabiliteringen tilstreber vi å sikre balanse mellom å hjelpe deg med å dekke grunnleggende behov, og det å hjelpe deg fram mot å bli mest mulig selvhjulpen. Derfor vil mange dagligdags oppgaver som for eksempel personlig stell og matlaging også være den del av treningen.

Medbestemmelse står sentralt i rehabiliteringen og tjenestene baseres på samhandling mellom pasienten, spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten.

 

OPPFØLGING

Etter utskrivelse blir pasienten fulgt opp av fastlegen sin og eventuelt annet helsepersonell i kommunen. Epikrise sendes fastlege og tverrfaglig rapport sendes med pasientens samtykke til aktuelle oppfølgende instanser.

 

Ved behov vil vi komme med anbefaling om videre utredninger/henvisninger og videre behandlings- eller rehabiliteringstiltak. I noen tilfeller kan det også være aktuelt med behandling og/eller oppfølging av tiltak via poliklinikken eller andre opphold ved sykehuset.

 

Les mer på helsenorge.no

 

Ventetider og velg behandlingssted - helsenorge.no

 

Mer informasjon om tilbudet på SSHF.no

HENVISNINGSSTØTTE

  1. Pasientens diagnose og beskrivelse av hvordan plagene påvirker daglig funksjon knyttet til arbeid, utdanning og fritid (fysisk, psykisk og sosialt).
  2. Andre forhold som kan påvirke rehabiliteringsevnen (komorbiditet, inkludert psykiske lidelser og rusmiddelproblemer).
  3. Oppdatert oversikt over legemidler i bruk vedlegges.
  4. Opplysninger om trygd- og arbeidsstatus.
  5. Vurder hvorvidt pasienten har behov for tolk.
  6. Hvis aktuelt, gi opplysninger om smittestatus som krever isolasjon på sykehus (f.eks. MRSA, ESBL, VRE).
  7. Angi problemstillingen med bakgrunn for henvisningen så konkret som mulig. Hva er pasientens konkrete mål/motivasjon for rehabiliteringen?
    Opptrening/rehabilitering er for uspesifikt.
  8. Hvilke tiltak er prøvd ut lokalt i 1. linjetjenesten?
    - Hvilken effekt hadde tiltakene?
    - Hvilken egenaktivitet/egentrening gjør pasienten i det daglige?
  9. Har pasienten en individuell plan?
  10. Er pasienten vurdert av spesialist? I så fall vedlegges epikrisen.
  11. Har pasienten tidligere mottatt rehabiliteringsopphold/poliklinikk/dagtilbud i spesialisthelsetjenestene (offentlig/privat) for samme tilstand/diagnose?
    - Dersom ja, hvilke tilbud?
  12. Hva har lokale oppfølgingstiltak bestått av i etterkant av rehabiliteringsoppholdet?
  13. Hva har tilkommet av nye funksjonstap etter ev. rehabiliteringsopphold i spesialisthelsetjenesten og/eller lokale oppfølgingstiltak?

Epikrise fra siste opphold vedlegges.