Fødselshjelp og kvinnesykdommer

Henvisning og behandling av urininkontinens med antatt gynekologisk årsak

 09.05.2023Versjon 0.1

Generelt

Det anmodes om at veileder som ble utgitt i 2019 av norsk urogynekologisk gruppe benyttes ved henvisning av pasienter med urininkontinens:

Se: https://spicymarketing.se/utf/wp-content/uploads/2020/02/Gyn_guidelines.pdf

Denne legges også på praksisnytt.no under «fødselshjelp og kvinnesykdommer» og er vedlagt denne mailen.

 

En ønsker at det startes utredning i forhold til flytskjemaet utarbeidet av urogynekologisk gruppe. Dette vil gjøre ventetiden til pasienten kortere, og man unngår unødvendig kontroller hos feil instans.

Når pas. henvises til kvinneklinikken, er det et ønske om at spørsmålene i sjekklisten i vedlagte veileder besvares i henvisningen. Dette gjør at vi raskere kan utrede kvinnen på riktig måte.

 

Læringsvideoer til bekkenbunnsøvelser, hjelpemidler og hvilke fysioterapeuter som er har spesialutdannelse i bekkenbunnstrening finnes på hjemmesiden til: https://quintet.no/

 

Bulkamid behandling: (gis i Arendal og Kristiansand)

 

Dersom det skulle være aktuelt med kirurgisk behandling består dette i enten klassisk retropubisk tensjonfri vaginaltape (TVT) eller periutreral bulking (Bulkamid). Sistnevnte behandling tilbys nå ved SSK og SSA fra desember 2022, og gjøres i lokalbedøvelse på gynekologisk poliklinikk. I Norge brukes for tiden kun polyakrylamid-hydrogel.

Hydrogelen består av 2,5 % polyakrylamid og 97,5 % vann og fremstår som en hydrofil, vannklar gelé.

Et lite volum (0,5–2 ml) injiseres under slimhinnen i urethraveggen gjennom et spesielt urethroskop.

 

Bulkamid kan forsøkes hos pasienter som er engstelig for komplikasjoner eller er skeptiske til syntetiske implantater, da prosedyren har betydelig mindre risiko for komplikasjoner.

Periuretral bulking kan også være et nyttig alternativ der pasienten har økt risiko for retensjon (lav flowrate eller resturin > 100 ml ved gjentatte målinger) da metoden sjelden gir langvarig retensjon. Metoden kan også forsøkes hos pasienter med tidligere komplikasjoner relatert til syntetisk materiale i vagina, og det er ikke kontraindisert å bli operert med TVT senere.

 

Syntetisk slyngebehandling (TVT) er den mest effektive behandlingsformen fortsatt, og gir spesielt gode resultat på pasienter med større lekkasjeplager.