Fysikalsk medisin

Smertetilstander i muskel- og skjelettapparatet utredning og behandling

 20.02.2024Versjon 0.4

Generelt

Dette er en utredning for personer som har hatt ulike langvarige smertetilstander i muskel- og skjelettapparatet. Det gjelder i hovedsak smertetilstander i nakke, rygg og skulder, samt pasienter med hypermobilitet.

 

Henvisning og vurdering

 

Henvisningen blir prioritert av lege som vurderer om pasienten får tilbud om poliklinisk time ved sykehuset eller ikke. Det er et mål om at de fleste pasientene med plager i muskel- og skjelettapparatet skal få time innen 26 uker etter at henvisningen er mottatt sykehuset

 

 

FØR

Det er ingen spesielle forberedelser til denne utredningen.

 

UNDER

Utredning av langvarige smerter i muskel- og skjelettapparatet gjøres av lege i fysikalsk medisin. Ved behov gjøres utredningen tverrfaglig sammen med fysioterapeut. Vi vurderer årsaker til smertene, om det er behov for en annen utredning, om det er aktuelt med kirurgisk behandling, eller om rehabiliteringstiltak kan være aktuelt.

En sentral del av utredningen vil være å finne ut om smertene kan karakteriseres som uspesifikke plager, om det foreligger irritasjon av nerverøtter eller om annen og alvorligere sykdom ligger bak. Din beskrivelse av smertene, sammen med en rekke kliniske undersøkelser er nyttig.

Valg av undersøkelser gjøres ut ifra hvilke symptomer du beskriver. Vi kartlegger også din oppfatning om egne smerter, hva som påvirker smertene og hvilke konsekvenser smertene har i ditt hverdagsliv. Gjennom samtale med deg og en klinisk undersøkelse, vil vi danne oss et bilde av grunnen til dine smerter.

ETTER

Etter utredning kan du eventuelt bli videre henvist til opptrening eller rehabilitering i spesialisthelsetjenesten, eller for videre oppfølging i primærhelsetjenesten. Det kan for eksempel være fastlege i samarbeid med fysioterapeut lokalt.

 

Les mer på helsenorge.no

 

Ventetider og velg behandlingssted - helsenorge.no

 

Mer informasjon om tilbudet på SSHF.no

HENVISNINGSSTØTTE

Følgende helseopplysninger, i tillegg til vanlig personalia, bør minimum være nedfelt i henvisninger:

  • Symptombeskrivelse og varighet
  • Funn ved klinisk undersøkelse hos henvisende lege
  • Forløp og behandling som eventuelt er gitt samt evt. effekt av denne
  • Resultat av oppdatert bildediagnostikk om slikt foreligger, med opplysning om tid og sted for slik undersøkelse. Bilder vil bli innhentet
  • Yrkesstatus med eventuell sykmeldingsstatus
  • Sivil/familiær status
  • Motivasjon for tilbakegang til jobb
  • Viktige faste medikamenter
  • Relevante tidligere sykdommer